2020-11-16 14:25:49• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Több mint 58 millió lejnyi cigarettát foglaltak le az év első 10 hónapjában

Több mint 101 millió szál cigarettát foglaltak le a román hatóságok az év első tíz hónapjában - tájékoztat hétfőn a British American Tobacco (BAT) által fenntartott stopcontrabanda.ro portál.

A portál szerint az év első tíz hónapjában lefoglalt cigaretta összértéke meghaladja az 58 millió lejt, noha az elkobozott mennyiség 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. A BAT számítása szerint a fokozódó ellenérzések hatására a feketepiacon forgalomba hozott cigaretta aránya 10 százalék alá csökkent, ami lehetővé tette a dohánypiac adózásából származó állami bevételek megtartását.


A BAT ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a kelet-európai országok közül Romániában a legelterjedtebb a cigarettacsempészet, ami annak tulajdonítható, hogy több mint kétezer kilométeres határvonala van olyan EU-n kívüli országokkal, ahol a dohány ára akár hatszor is alacsonyabb lehet.


Az illegális cigarettakereskedelem évente mintegy hárommilliárd lejjel károsítja meg a román államot, miközben minden egyes konténer illegális cigaretta egymillió eurós hasznot hoz a csempészhálózatoknak – hívja fel a figyelmet a British American Tobacco.


Szatmár megyében az elemzett időszakban megközelítőleg 4,113 millió szál cigarettát koboztak el, melynek piaci értéke meghaladja a 2,38 millió lejt. A nyomozások során lefogltal autók száma 12, az elfogott csempészeké pedig 6 – derül ki a stopcontrabanda.ro adatiból. E tekintetben Máramaros sem panaszkodhat, sőt... A szomszédos megye területén elkobzott cigaretta mennyisége megközelíti a 11,5 millió szálat, melynek értéke 6,893 millió lejre tehető. A szomszédos megyében szolgálatot teljesítő határőrök összesen 32 járművet foglaltak le, az elfogott személyek száma azonban csupán 4.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: